Dodano produkt do koszyka

« Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka »

LANDMANN Wędzarka prostokątna Inox

LANDMANN Wędzarka prostokątna Inox
Nr katalogowy:
11090
Stan produktu:
nowy

Więcej od LANDMANN

Zamów telefonicznie

Zamów telefonicznie LANDMANN Wędzarka prostokątna Inox - podaj swój numer oddzwonimy

Produkt aktualnie niedostępny

Opis produktu
  • Połączenie maksymalnej funkcjonalności z niezwykle atrakcyjnym wyglądem
  • Wykonanie z polerowanej stali szlachetnej
  • Chromowane ruszty
  • Misa tłuszczowa
  • Duże palenisko
  • Wskaźnik temperatury w drzwiczkach
  • 2 praktyczne uchwyty do przenoszenia
  • Umożliwia wędzenie:
    • na zimno
    • na ciepło
    • na gorąco


Wysokość
101,5 cm
Szerokość
55,5 cm
Głębokość
55,5 mm
Wymiary ruszta
3 x 36 x 36 cm
Wymiary paleniska
35 x 35 mm
Masa
29,5 kg



Proces wędzenia
  • Potrawę położyć na zewnątrz w niskiej temperaturze otoczenia, aby wyschła. W żadnym wypadku nie należy produktu przeznaczonego do wędzenia zawieszać na słońcu.
  • Rozłożyć równomiernie mączkę wędzarniczą w przewidzianej do tego misce (F).
  • Położyć lub zawiesić produkt przeznaczony do wędzenia w piecyku - wędzarce, tak aby w jak najmniejszym stopniu miał on kontakt z rusztem i ścianami. Dzięki temu potrawa nie będzie przylegała do ścian i uwędzoną będzie łatwiej wyciągnąć z wędzarki.
  • Rozpalić wióry drzewne lub mączkę wędzarniczą za pomocą bezwonnej podpałki.
  • Podpałka powinna być całkowicie wypalona, zanim zawieszony będzie produkt przeznaczony do wędzenia.
  • Po uwędzeniu ochłodzić nieco potrawę, aby podczas wyciągania się nie rozpadła.

Czym i jak można wędzić?

Opalanie: mączka wędzarnicza, różnego rodzaju drewniane wióry do wędzenia (np. buk, olcha)
Rodzaje wędzenia:

  • Wędzenie gorące od 50 °C do 90°C
Taki proces wędzenia oferuje krótkie okresy wędzenia w celu ciągłej konsumpcji np. ryby lub kiełbaski. Szybko wzrasta temperatura dymu. W wyniku takiego wędzenia wędzony produkt uzyskuje żądaną barwę i specyficzny aromat wędzonki.

  • Wędzenie dymem ciepłym od 25 °C do 50 °C
Ta możliwość wędzenia pozwala pozostać mięsu lub rybie soczystym. Wskutek enzymów rozszczepiających białko wzmaga wydobycie typowego aromatu wędzonki a wędzony produkt pozostaje delikatny. Oczywiście potrawa musi być konsumowana nieprzerwanie, gdyż trwałość miękkości potrawy jest ograniczona.

  • Wędzenie zimne do 25°C
Ta możliwość wędzenia może wahać się od kilku godzin do kilku tygodni. Metoda ta stosowana jest najczęściej do wędzenia produktów, które mają być trwałe przez dłuższy czas. Jednocześnie powstaje intensywny smak wędzonki. Należy zwrócić przede wszystkim uwagę na to, że proces ten musi odbywać się przy zewnętrznej temperaturze powietrza wynoszącej ok. 5° C. Do wędzenia potraw można używać różnych mieszanek przypraw w celu polepszenia smaku.

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane